به گزارش روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به همراه معاون حقوقی و امور استانها وزراتخانه و همچنین رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت فرهنگ و ارشاداسلامی در سفری سه روزه به استان خراسانرضوی ضمن زیارت حرم مطهر رضوی و دیدار با نماینده ولی فقیه در استان خراسان رضوی و امام جمعه مشهد و همچنین دیدار با تولیت آستان قدس رضوی و استاندار خراسانرضوی با سفر به شهرستان نیشابور چند طرح فرهنگی را افتتاح کرد و در مشهد نیز در نشستی صمیمانه با اصحاب فرهنگ و هنر خراسان رضوی حضور یافت و از تحریریه سه روزنامه نیز بازدید کرد.
اجرای برش مهندسی فرهنگی در ۲۰ استان
سید عباس صالحی در ابتدای این سفر در با حضور در دفتر نماینده ولی فقیه در خراسانرضوی و امام جمعه مشهد و دیدار با آیت الله سید احمد علمالهدی گفت: هویت ایران امام رضا (ع) است و وجود مقدس حضرت، فرصت برای کشور و ارتباط با خیلی از کشورهای دیگر است.
وی با اشاره به دغدغهها و مشکلات موجود در موضوع زیارت گفت: به رئیس سازمان حج و زیارت کشور دستور ویژهای داده خواهد شد تا در موضوع زیارت به ویژه مشهدمقدس فعال و پیگیر رفع نکات موضوع زیارت شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین از اجرای برش مهندسی فرهنگی استانها خبر داد و گفت: با همکاری شورای عالی انقلاب فرهنگی این موضوع در ۲۰ استان اجرایی شده که خراسانرضوی جزو این استانهاست.
صالحی با اشاره به اینکه پنج مسئله در برش فرهنگی استان خراسانرضوی استخراج شده است، افزود: سبکزندگی ایرانی - اسلامی، زیارت با تاکید فرهنگ میزبانی، موضوع حاشیه شهر، فضای مجازی و همچنین توانمندسازی فرهنگی با توجه به اقتصاد فرهنگ و هنر این پنج مسئله هستند که برخیها به صورت ویژه مخصوص استان خراسان رضوی و برخی نیز در میان سایر استانها مشترک هستند.
آیتالله سید احمد علمالهدی نیز در این دیدار، بر لزوم توجه ویژه به هویت زیارتی شهر مشهد تأکید کرد و این مهم را از الزامات اصلی مدیریت شهری و سیاست- گذاری های فرهنگی دانست.
وی با اشاره به جایگاه مشهد بهعنوان پایتخت معنوی ایران افزود: مشهد باید هویتی منسجم و متناسب با نام امام رضا (ع) داشته باشد. این هویت نباید صرفاً در معماری یا ظاهر شهر خلاصه شود، بلکه باید در تمام ابعاد فرهنگی، اجتماعی و خدماتی نمود پیدا کند.
پیگیری تفاهمنامه میان وزارت ارشاد و آستان قدس
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین در دیدار با تولیت آستان قدس رضوی در حرم مطهر رضوی بر ضرورت تقویت همکاریها و پیگیری تفاهمنامههای مشترک میان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و آستان قدس رضوی تأکید کرد.
سید عباس صالحی افزود: تقویت این همکاریها در جهت ترویج آموزههای غنی اسلامی و ارتقای ابعاد دینی، فرهنگی و اجتماعی جامعه، تأثیرات مثبتی به همراه خواهد داشت.
وی گفت: مردم ایران از جنبههای مختلف، چه در ابعاد اسلامی، چه در حوزه تشیع و چه در عرصه هویت ملی، مدیون و مرهون شخصیت عظیم امام رضا (ع) هستند. حضور مبارک آن حضرت و امامزادگان عظیم الشأن، موجب شد که اسلام ناب محمدی (ص) و آموزههای امامت و ولایت در خاک ایران عزیز ریشه دوانده و گسترش یابد.
آیتالله احمد مروی تولیت آستان قدس رضوی نیز در این نشست با بیان اینکه حضور هنرمندان در حرم رضوی باید حضوری پررنگ و فعال باشد، اظهار کرد: هنرمندان میتوانند ظرفیت بالای حرم مطهر و فرصت بینظیر زیارت را در قالبهای مختلف هنری به بهترین شکل تجلی ببخشند. از این رو، دربهای حرم مطهر را به روی هنرمندان از رشتههای مختلف گشودهایم و تلاش داریم شرایطی فراهم کنیم تا هنرمندان، نویسندگان و اهالی علم و اندیشه احساس کنند که میتوانند در این بارگاه منور حضور یابند و با هنر و علم خود، به ساحت قدسی حضرت رضا (ع) عرض ارادت کنند.
حذف روستاها، حذف یک تاریخ است
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه صبح چهارشنبه با سفر به روستای سیدآباد در غرب استان خراسان رضوی و بازدید از خانه فرهنگ، هنر و گردشگری این روستا و افتتاح یک باب کتابخانه خیرساز، در جمع اهالی روستا حذف روستاهای کشور را به معنای از بین رفتن بخشی از ایرانیت توصیف کرد.
سیدعباس صالحی ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای سیدآباد با اشاره به اقدامات انجام شده در حوزه اقتصاد فرهنگ، افزود: گذر فرهنگ و طرحها و شهرهای خلاق فرهنگ و هنر در همین راستا مدنظر قرار گرفت که همهگیری کرونا توقفهایی را در این مسیر ایجاد کرد، البته به زودی در شهر نیشابور شاهد تحقق یکی از آن ایدهها خواهیم بود.
صالحی با تاکید بر اینکه کتابخانه و کتاب میتواند پیشران توسعه اجتماعی باشد، تصریحکرد: باید به این مطلب بپردازیم که چگونه میتوانیم از طریق کتاب و کتابخانه توسعه اجتماعی ایجاد کنیم چراکه کتاب صرفاً افزایش اطلاعات، دانش، معرفت و حکمت نیست و علاوه بر این موارد در توسعه اجتماعی تاثیر زیادی دارد و اگر از کتاب بتوانیم به درستی استفاده کنیم مسیر توسعه، پایدارتر و موثرتر خواهد بود.
صالحی با بیان اینکه توسعه روستایی مسئله مهم ایران در پنجاه سال گذشته محسوب میشود، تصریح کرد: دهه ۳۰ شمسی جمعیت شهری به روستایی ۳۰ به ۷۰ است؛ یعنی ۷۰ درصد جمعیت ایران در روستاها و ۳۰ درصد در شهرها زندگی میکردند اما در شرایط فعلی ۲۶ درصد در روستاها هستند و سایرین در شهرها به سر میبرند.
وی با بیان اینکه چگونگیِ وضعیت روستاها برای آینده ایران خیلی اهمیت دارد، افزود: حذف روستاها یعنی حذف ایران (که البته این امر دلایل خاص خودش را دارد) به همین دلیل باید با حفظ روستاها از ایران محافظت کنیم.
صالحی تصریحکرد: اگر بخواهیم روستاها را حفظ و صیانت کنیم به مدلی برای توسعه روستایی نیاز داریم اوایل انقلاب به دلیل مهاجرتهای دهه ۵۰ با استفاده از جهاد سازندگی و بحثهایی از این قبیل اقداماتی را انجام دادیم و تصورمان این بود که با برق رسانی، آبرسانی، جادهسازی و … روستاها حفظ میشوند اما این اتفاق نیفتاد و نشان داد که این راهبردِ صیانت از روستا زیاد چارهساز نیست.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر اینکه آب، برق و جاده حق روستائیان است، گفت: پس از مشاهده نتیجه اقداماتی که جهاد سازندگی و امثال آن انجام دادند دریافتیم توسعه روستایی فقط با این اقدامات اتفاق نمیافتد و مدل دیگری برای توسعه روستایی نیاز داریم که البته باید زمینههای آن محقق شود.
وی افزود: یک بخش آن گسترش اشتغالهای زودبازده و سرمایهگذاریهای کوچک در روستاهاست مساله دیگر این است که برای جوانان، نوجوانان و زنان روستا در این رویکرد نقشی قائل شویم، البته مسائل دیگری هم هست که باید به آن توجه کرد ولی به دلیل محدودیت زمانی در موقعیتی دیگر به آن میپردازم.
صالحی تصریحکرد: باید به این بپردازیم چگونه میتوان میان مجموعههای مختلف همگرایی و همکاری ایجاد کرد و روستا حلقه اتصالیِ خودش را در ابعاد مختلف پیدا کند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید براینکه کتاب و کتابخانه از نظر افزایش مشارکت، فرصتسازی، اشتغال و… تاثیرگذار هستند، گفت: میشود به کاری که در این روستا انجام شده پرداخت و آن را بررسی کرد تا دریابیم چگونه میتوان از طریق کتاب و کتابخانه به افزایش آگاهی و کمک به مشارکت در اشتغال زودبازده و سرمایهگذاریهای کوچک با اهتمام به ظرفیت بانوان، نوجوانان و جوانان کمک کنیم.
وی با بیان اینکه حضور بنده در این مکان به این دلیل است که اقدامات انجام شده در این روستا میتواند یک مدل بهشمار رود، افزود: باید نسبت به چند هزار روستای باقی مانده تعصب داشته باشیم حتی اگر یک روستا حذف شود، بخشی از ایرانیت از بین رفته است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: حذف روستاها حذف یک مکان نیست حذف یک تاریخ است با این نگاه باید به مسئله توسعه روستایی بپرداریم و همه مسئولان باید اقدامات لازم برای حفظ روستاها را انجام دهند، انشالله بتوان شیوه و طرح این کار را در اختیار همگان گذاشت.
افتتاح گذر فرهنگو هنر نیشابور توسط وزیر
وزیر ارشاد سپس با سفر به نیشابور در آیین افتتاح گذر فرهنگ و هنر این شهرستان گفت: نیشابور همآره چهرههایی را در خود جای داده که برای ایران اثربخش بودهاند و ما باید میراثبان این ظرفیت باشیم.
وی ادامه داد: ما باید درهای فرهنگ و هنر را برای جوانان خود باز کنیم؛ چیزی که در دولت چهاردهم بسیار بر آن تاکید شده است.
صالحی گفت: در ایران شهرهای زیادی هستند که در خطر فروپاشی هویت قرار دارند؛ گذرهای فرهنگ و هنر میتوانند به این هویت جان تازه ببخشند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: گذرهای فرهنگ و هنر فرصتی برای اقتصاد در حوزه فرهنگ و هنر است؛ توسعه با انسجام فرهنگی و هنری ممکن است و باید برای پاتوقآفرینی فرهنگی، شرایط را برای مردم مهیا کنیم.
وی گفت: من از گذشته، آشنایی و ارتباط نزدیکی با ادبا و مفاخر نیشابور داشتهام. نیشابور، فشردهای از ایران بزرگ و نمایهای از فرازوفرودهای این سرزمین است و دورههای مختلف تاریخ آن، مملو از حضور و نقشآفرینی شخصیتهایی است که بار فرهنگ و تمدن این کشور را به دوش کشیدهاند. اکنون سهم این میراث بر دوش ما سنگینی میکند و باید پاسبان تاریخ این مرز پرگهر باشیم.
صالحی افزود: وقتی در دولت دوازدهم، گذرهای فرهنگ و هنر بهعنوان ایده مطرح شد، یکی از گزینههای اصلی همین نیشابور بود که اکنون به ثمر نشست تا ثابت شود که میتوان به این ایدههای خلاقانه و ناب فرهنگی برای بزرگداشت هویت شهرهای بزرگمان اعتماد کرد.
تنوع رنگینکمانی فرهنگهای ایرانی در این کشور میتواند هویتی را ایجاد کند که نوجوان و جوان ما براساس آن به هویت خود ببالد، رشد کند و شکوفا شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطرنشان کرد: گذرهای فرهنگ و هنر، فرصت هویتسازی شهری است که میتواند زمینه اتصال فرهنگها را ایجاد کند. اهالی فرهنگ و ادب اهل مناعت طبعاند اما در روزگار تنگدستیها، بازارچههای فعال در این گذرها میتواند به موازات فرصت نشاط آفرینی و فراری دادن شهرها از افسردگی، کمکحال کسب درآمد آبرومندانه هنرمندان باشند.
وی ادامه داد: گذرهای فرهنگ و هنر، فرصت ویژه گردشگری فرهنگی و هنری در شهرهای باهویت ما هستند. هرچه باشد، گردشگری فقط منحصر در زیباییهای طبیعی نیست. هرچند که این هم هست اما فراتر از آن، گذرهای فرهنگ و هنر میتواند بهانه و فرصتی برای جذب گردشگر و افزایش ماندگاری آن باشد.
شایان ذکر است طراحی این گذر فرهنگی با هدف ارتقای فرهنگ و هنر شهر نیشابور از سال ۱۳۹۷ ابلاغ شد و با حمایت بخش خصوصی و با مشارکت شهرداری نیشابور از آذر ۱۴۰۰ آغاز شد. کلنگزنی این گذر در تیرماه ۱۴۰۰ انجام شد و پس از سه سال، امروز با زیربنای ۱۴۰۰ مترمربع در زمینی به مساحت هزار مترمربع به افتتاح رسید. این مجموعه منحصر به فرد در قالب سالن نمایش با ظرفیت ۳۷۰ صندلی طراحی شده و گنجایش ۴۰۰ نفر را نیز دارد که بهنام شفیعی کدکنی، شاعر بزرگ نیشابور، نامگذاری شده است.
مجموعه گذر فرهنگ و هنر نیشابور شامل سالن کوچک نمایش «پلاتو» ۴۰ متری برای تمرینات و آموزشهای هنری، نگارخانه برای نمایش آثار هنری، کافه کتاب، رستوران سنتی و هفت غرفه فرهنگی و هنری است و طراحی این مجموعه بهگونهای انجام شده که بسیاری از این فضاها بهصورت مکمل در کنار هم قرار بگیرند تا به یکدیگر کمک کنند و باعث رشد فرهنگ و هنر در نیشابور شوند.گذر فرهنگ و هنر در نیشابور با طراحی و سرمایهگذاری بخش خصوصی و با همکاری شورای اسلامی شهر و شهرداری نیشابور در بلوار فضل و خیابان موعود نیشابور به بهرهبرداری رسیده است.
امضای تفاهمنامه ایجاد گذرگاه فرهنگ و هنر در خراسانرضوی
همچنین همزمان با سفر وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به خراسان رضوی، تفاهمنامه ایجاد گذرگاه فرهنگ و هنر در شهرستانهای این استان توسط سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و غلامحسین مظفری استاندار خراسان رضوی به امضاء رسید.
صالحی در این خصوص گفت: در جریان این سفر، فرصتی برای انعقاد تفاهمنامه همکاری با استانداری خراسان رضوی فراهم شد تا براساس آن، زمینه افتتاح گذرهای فرهنگی در سایر شهرهای مهم و فرهنگی استان نیز ایجاد شود.
استاندار خراسان رضوی هم با اشاره به عقد تفاهمنامه گذر فرهنگ و هنر با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: این تفاهمنامه جهت ایجاد مجموعههای مشابه گذر فرهنگ و هنر نیشابور در شهرستانهای خراسان رضوی است.
حضور در تحریریه ۳ روزنامه مشهد
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین در جریان سفر سه روزه خود به استان خراسان رضوی، همچنین با حضور در دفتر روزنامههای خراسان، قدس و شهرآرا در مشهد پس از گفتوگوی دوستانه و صمیمی با اعضای تحریریه مجموعاً ۴ ساعت پای درددل و سوالات آنها نشست. سید عباس صالحی در جریان حضور خود در تحریریه موسسه فرهنگی هنری خراسان ضمن بازدید از بخشهای مختلف روزنامه همچون چاپخانه، تحریریه و فضای مجازی سوالات خبرنگاران خراسان را پاسخ گفت.
وی در خصوص جشنواره فیلم و موسیقی فجر گفت: تلاش شده است که فضای اکران جشنواره در استانها جدی گرفته شود و حتماً در مشهد و خراسان هم این مسئله مد نظر است. اما اینکه برای خراسان دقیقاً چه تعداد پیشبینی شده هنوز نهایی نیست. راجع جشنواره موسیقی فجر هم هنوز تصمیمی گرفته نشده است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در خصوص سینمای کمدی که پرفروشترین فیلمهای ۴ سال اخیر گیشه شدهاند نیز گفت: سینمای ما و سینمای جهان به فیلم کمدی نیازمند است اما به شرطی که فیلم واقعاً کمدی باشد به این معنا که در یک ژانری باشد که بتوان به عنوان یک اثر طنز از آن دفاع کرد. ذائقه عمومی را به نحوی راضی کند که همراه باشد با آداب رسوم و هنجارهای اجتماعی و از طرفی هم سینمای کمدی باید بخشی از سینما باشد و نه کل سینمای یک کشور.
صالحی همچنین در بخش دیگری با اشاره به اینکه اعتقاد ما صیانت از رسانههای مکتوب است، گفت: در ارتباط با بازنشستگی دوستان در معاونت مطبوعاتی صحبتهای خوبی را با سازمان تامین اجتماعی در این زمینه داشتهاند و مسیری را داریم دنبال میکنیم که بعضی از دغدغههایی که دوستان دارند کاهش پیدا کند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به سوالی در خصوص گردشگری ادبی گفت: ظرفیت ایران عزیز واقعاً به گونهای است که از غرب به شرق از شمال تا جنوب ایران فرصتهایی برای گردشگری ادبی فرهنگی و هنری واقعاً وجود دارد فرصت بسیار متمایز و ممتازی است.
در همین نیشابور حداقل ۵ تا ۶ هزار شخصیت بزرگ جهان اسلام بوده است. حاکم نیشابوری ۱۴ جلد کتاب تاریخ نیشابور را نوشته و البته متاسفانه کتابش کاملاً در اختیار ما نیست و مختصری از آن کتاب موجود است و بعد هم افراد دیگری که آن را مستدرک و تکمیل کردند حداقل ۶ هزار شخصیت قابل توجه جهان اسلامی که بسیاری از بزرگان جهان اسلام و مسلمان در این منطقه نیشابور و خراسان ما هستند. حتماً گردشگری فرهنگی و هنری میتواند یک فرصت برای ایران و به طور خاص خراسان باشد. اما این مسئله سازوکارهای خودش را هم میطلبد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی سپس به موسسه فرهنگی هنری قدس رفت و ضمن دیدار با مدیرعامل، مدیران این موسسه و جمعی از روزنامهنگاران قدس از موزه آن نیز بازدید کرد.
صالحی در این بازدید در پاسخ به پرسش خبرنگار قدس درباره وضعیت فرهنگی امروز جامعه و راههای درمان گسستهای اجتماعی گفت: این پرسش طبیعی است که بحثهای مفصلی را میطلبد اما نخستین نکته این است که بدانیم این گسستها و گسلهای اجتماعی وجود دارند و نخواهیم آنها را از ذهنمان حذف کنیم. علاوه بر اینکه پیمایشهای اجتماعی این گسستها را تأیید میکنند، در انتخابات ریاست جمهوری اخیر نیز نمود این گسستها را در قهر درصد مهمی از مردم با صندوقهای رأی دیدیم و بنابراین نمیتوان این واقعیت عینی را انکار کرد.
وی ادامه داد: راههای درمان این گسستها نیز سطوح مختلفی دارد که یکی از آنها همین شعاری است که رئیسجمهور از ابتدا مطرح کردند و البته تحقق آن کار سختی است. «وفاق» در میان عناصر مختلف حاکمیت بسیار سخت اما ضروری است، زیرا گاهی در این اختلافات که درون حاکمیت است، جامعه و مسائل حیاتی آن فراموش میشود. این اختلافات نیز گاهی اختلاف سلیقه یا عقیده است و گاهی منیتهای شخصی یا سیاسی موجب اختلاف شده، بنابراین مسائل اجتماعی مورد غفلت واقع میشوند.
صالحی در راستای حل گسستهای اجتماعی نیز گفت: مسئولان ما باید بیشتر بشنوند و کمتر حرف بزنند و باور داشته باشند که صندلی مسئولیت به آنها اقتدار و حق سخنگفتن نمیدهد. شنیدن سخنان اقشار مختلف مردم و کارشناسان تا حدود زیادی میتواند در کاهش گسستهای اجتماعی میان مردم و حاکمیت مؤثر باشد.
وی نکته دیگر در راستای ازمیانبردن گسلها در جامعه را انکارنکردن واقعیتهای سخت اجتماعی معرفی کرد و افزود: ما مسئولان گاه فکر میکنیم امیدآفرینی بهمعنای بزککردن امور است، درحالیکه مردم خیلی خوب میفهمند وقتی ما میخواهیم بزک کنیم در حقیقت به شعورشان توهین میکنیم.
صالحی با تأکید بر اینکه امیدآفرینی با بزک کردن متفاوت است، ادامه داد: مشکلاتی را که مردم حس میکنند هست، باید مسئولان نیز به وجود آنها اذعان کنند، زیرا اگر انکار و یا ظاهر امور را بزک کنند، همین کار به تعمیق گسستهای اجتماعی میان مردم و حاکمیت میانجامد.
حل مشکلات حوزه تأمین کاغذ برای رسانههای مکتوب و دیگر مشکلات صنف روزنامهنگاران، حل مشکلات حوزه مسکن خبرنگاران، ضرورت شفافیت فرایندها در سامانه مجوزها و ساماندهی حوزه تبلیغات از دیگر دغدغههای مطرحشده در دیدار با وزیر فرهنگ بود که دکتر سیدعباس صالحی به آنها پاسخ گفت و وعده پیگیری داد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین در بازدید از مؤسسه فرهنگی شهرآرا درباره تصویب یک روز به نام روز مشهد در تقویم رسمی کشور گفت: این دغدغه هست که روزی به نام مشهد ثبت شود و به نوعی به یک نخ تسبیح برای هویت شهر مشهد تبدیل شود و جای روز مشهد در تقویم خالی است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره افتتاح نشدن پردیس تئاتر مشهد بر اساس تعهدات زمان کلنگ زنی این پروژه نیز گفت: در زمان دولت دوازدهم و زمانی که کلنگ ساخت پردیس تئاتر مشهد به زمین زده شد، این شرط مطرح بود که کار ساخت پردیس در همان دولت دوازدهم تمام شود و کلنگ زنی هایی نکنیم که پایان پیدا نکند و به یک مسئله بی پایان تبدیل شود. در تعامل با شهردار وقت، این برنامه تنظیم شد که پردیس تئاتر تا پایان دولت دوازدهم به پایان برسد؛ البته کرونا هم بود که موجب شد در بسیاری از پروژه ها وقفه ایجاد شود. اما در نهایت، متأسفانه این اتفاق نیفتاد و دولت دوازدهم تمام شد.
صالحی ادامه داد: یکی از مواردی که در این سفر با همراهی استاندار خراسان رضوی پیگیر آن هستیم و قرار است با شهردار مشهد نیز در این زمینه گفت وگو کنیم، این است که این پردیس برای مشهد یک تنفس حیاتی درخورتوجه است. با توجه به ظرفیت مشهد در هنرهای نمایشی، این پردیس می تواند به کمک حوزه نمایش بیاید. اینکه پروژه پردیس تئاتر هنوز پیشرفت درخور توجهی نداشته، حتماً مطلوب نیست و امیدواریم آنچه در آن دوره به اتمام نرسیده، با همت شهردار مشهد و استاندار خراسان رضوی به انجام برسد و اگر لازم بود، ما نیز ورود پیدا کنیم تا به نتیجه درستی برسیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره لزوم در نظر گرفتن سهم بیشتر برای مشهد از میزان اعتبارات فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: متأسفانه بودجه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، بودجه درشتی نیست. در سال آخر دولت دوازدهم، این بودجه ۱,۲۰۰ میلیارد تومان بود و در این دولت به ۳ هزار میلیارد تومان رسیده است. این به معنای آن است که بودجه شهرداری مشهد به میزان ۵۶ برابر بودجه وزارت ارشاد در سال پایانی دولت دوازدهم است.
وی افزود: مشهد و خراسان را می توان به یک قطب فرهنگی و هنری تبدیل کرد. با حضور استاندار خراسان رضوی و مسیری که ما در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دنبال می کنیم، این نگاه وجود دارد که برگزاری رویدادهای فرهنگی بیشتر در خراسان می تواند کمک کند که این قطب فرهنگی خراسان بتواند در فضای ایران جلوه گری بیشتری داشته باشد.
در این ۳ بازدید که محمدی، معاون حقوقی و امور استانها، حسینپور، مشاور وزیر و رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت فرهنگ و ارشاداسلامی و نیز مسگرانی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان خراسانرضوی حضور داشتد، حسین سعیدی مدیرعامل موسسه فرهنگی هنری خراسان، علی یعقوبی مدیرعامل موسسه فرهنگی هنری قدس و سیدمیثم موسوی مهر، مدیرعامل مؤسسه فرهنگی شهرآرا، به تشریح فعالیت های صورت گرفته در این مؤسسهها پرداختند.
وزیر ۴ ساعت پای دردل اهالی فرهنگ و هنر خراسان رضوی نشست
وزیر فرهنگ و ارشاداسلامی همچنین در آخرین برنامه سفر خود در جمع صمیمی اهالی فرهنگ، هنر، رسانه و قرآن خراسان رضوی، جایگاه فرهنگی و علمی این استان را ویژه در سطح کشور توصیف کرد و گفت: خراسان فرهنگی، قلب ایران فرهنگی است، این استان زرخیز با وجود مفاخر فرهنگی، حوزههای علمیه، مراکز آموزشی، آستان قدس رضوی، دانشگاهها و.. به لحاظ فرهنگی و علمی جایگاهی بالا دارد.
وی افزود: اینکه در ابتدای راه وزارت، با حضور در چنین جمعی، نقشه راه آینده را میسازیم را به فال نیک میگیریم، شاید اگر این دیدار یک یا دو سال بعد بود، فرصتهایی از دست رفته بود، به طور حتم این گفتوگوها برای شناسایی مسئلهها و راه حلهای حوزه هنر و فرهنگ به کمک می آید.
صالحی تاکید کرد: ظرفیتها و فرصتها در حوزه فرهنگ و هنر در خراسان رضوی، کمنظیر و کمبدیل هستند، پیشینه تاریخ فرهنگ ادب و هنر در خراسان، مسیری با قدمت و توالی است. برخی مناطق هستند که قدمت دارند ولی توالی ندارند برخی نیز توالی دارند اما قدمت لازم را ندارند و شبکه معنایی فرهنگ و هنر و ادب را با یکدیگر در طول تاریخ نداشتند ولی در خراسان تمام این موضوعات با همدیگر وجود دارد که یک فرصت استثنایی را به خراسان میدهد.
خراسان فرهنگی، قلب ایران فرهنگی است
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه خراسان فرهنگی قلب ایران فرهنگی است ادامه داد: از این منطقه و جغرافیا تاریخ، خراسان فرهنگی ساخته و پرداخته شده است، طبعاً از این منظر هم خراسان جایگاه خاص خودش را در مسائل آینده ایران دارد.
صالحی تاکید کرد: ما در جغرافیایی زندگی میکنیم که دانشگاه و حوزه علمیه با سابقه تاریخی دارد که بسیار حایز اهمیت است، این استان، زیست بوم متفاوت و متناظری را با همدیگر به پیش میبرد و بسیاری از استانها از چنین فضایی محروم هستند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه خراسان رضوی در بخشهای مختلفی، یک استان کانونی و پایه است، ادامه داد: رسانههای متنوع قدیمی و غیر قدیمی استان، روزنامه قدس، خراسان، شهرآرا و فضای مجازی، خبرگزاریهای متعدد و روزنامههای خصوصی و حوزه پویانمایی یک فضای قابل توجهی ایجاد کرده که به لحاظ مردم شناسی نیز میتواند معنادار باشد.
صالحی با اشاره به جایگاه قابل توجه استان خراسان رضوی در حوزههای متعدد و متنوع افزود: فرصت دیدار با یاران خراسانی فرصت بینظیری در فضای دولت است، همچنین یک ظرفیت دیگر حضور استاندار خراسان است؛ در بسیاری موارد استانداران ما در حوزه توسعه اقتصادی فعالند و کمتر به حوزه توسعه فرهنگی و اجتماعی مرتبط هستند درحالیکه توسعه اقتصادی ربط پیوسته و مهم با توسعه فرهنگی دارد و تعلقات ایشان به حوزه فرهنگ و ادب به کمک این مسیر میآید.